In een wereld waar de grens tussen werk en privé steeds vager lijkt te worden, is het stellen én bewaken van gezonde grenzen belangrijker dan ooit. Eén van die grenzen is het afbakenen van werk- en vrije tijd. Ik merk dat dit vaak niet vanzelfsprekend is: we werken nog “snel nog een beetje bij” ’s avonds om “wat buffer te hebben voor morgen”, en soms blijft het werk nog door ons hoofd spoken. Daarom zijn grenzen essentieel om te zorgen dat je niet constant in ‘werkmodus’ blijft, want dat kan leiden tot uitputting, stress en zelfs burn-out.
Bovendien draagt het ook bij aan je gevoel van zelfwaarde én respect. Door bewust tijd vrij te maken voor jezelf, laat je aan jezelf én aan anderen zien dat mentaal welzijn minstens even belangrijk is als het werk dat je levert. (Als leidinggevende geef je zo trouwens ook een sterk signaal aan je team!).
Daarnaast zijn er nog andere grenzen, die zijn nauw gelinkt aan onze normen en waarden, maar daar in een latere blog meer over. Laten we nu even focussen op die “work/life” grens.
Installeer een overgangsritueel
Een goeie tip is om een routine te vinden die werkt voor jou, een overgangsritueel tussen werk en privé. Zo geef je je hoofd het signaal om van ‘werkstand’ naar ‘ontspanningsmodus’ te schakelen.
Toen ik in Brussel werkte, was mijn autorit naar huis een letterlijke én figuurlijke overgang van werk naar privé. Tijdens die rit nam ik fysiek afstand nemen van mijn werkplek, maar ook mentaal kon ik me zo loskoppelen van m’n werkdag.
Ik belde met vrienden en familie (handsfree, uiteraard) of luisterde naar podcasts.
En op moeilijke dagen zong ik vaak keihard mee met mijn favoriete nummers: van meekwelen met Whitney Houston tot eens goed schreeuwen op TOOL, het was mijn manier om de werkdag achter me te laten en met een frisser hoofd thuis te komen. (Don’t worry, ik zat alleen in m’n auto😊)
Toen ik dichter bij huis ging werken merkte ik dat ik m’n dagelijkse (bijna) uurtje in de auto miste.. (wie had dat ooit gedacht?) Als ik thuis aankwam, was ik vaak nog bezig met het werk omdat het “maar” 15 minuten rijden was.
Daarom vond ik een nieuw ritueel: een uur crossfit is voor mij dé manier geworden om de werkdag af te sluiten. Bovendien verplicht ik mezelf zo om m’n werkdagen ook in de tijd af te bakenen, zodat ik op tijd op de mat sta. Ik kleed me om, eet nog snel een appeltje en ga dan een uur voluit. Ideaal om mijn hoofd leeg te maken zodat ik helemaal klaar ben voor een ontspannende avond.
Zo’n ritueel hoeft trouwens niet persé lang te duren – het gaat vooral om een vaste handeling die je helpt om “uit te schakelen”. Denk bijvoorbeeld aan een (korte) wandeling in de buurt, lekker koken, een kwartiertje lezen, … kies liefst voor een activiteit waarbij je ook mentaal kan ontkoppelen (dus geen half uur naar Reels of TikToks kijken 🫣)
De voordelen van een overgangsritueel
Het inbouwen van een vast ritueel om van werk naar privé te schakelen, heeft een aantal duidelijke voordelen.
- geeft het structuur aan je dag, waardoor je werkdag een duidelijke “einde” heeft. Dit vermindert de kans dat je in de avonden nog bezig bent met je werk.
- helpt het je om bewust tijd te nemen voor jezelf. Dit stimuleert zelfwaardering, een belangrijk onderdeel van zelfvertrouwen.
- het is goed voor je gezondheid, je neemt tijd op om te laden, te recupereren.
En éxtra als je voor een actieve grens kiest zoals wandelen, sporten …
Conclusie
Grenzen tussen werk en privé zijn essentieel voor je mentale en fysieke welzijn. Ze helpen je om productief en gefocust te blijven tijdens werktijd, en volledig te ontspannen daarbuiten. Wat jouw ritueel ook is, neem de tijd om het te integreren in je dagelijkse leven. Je zult merken dat je met meer energie, plezier en voldoening in zowel je werk als je privéleven staat.
Ik ben alvast benieuwd naar jullie rituelen 😊
Comments are closed